Suuri koululaukkutesti - #Back to school!

Syksyn käytetyin kolmen sanan yhdistelmä on epäilemättä  back to school. Ja miksipäs ei olisi? Jo pelkästään peruskouluopetuksessa oli Suomessa vuonna 2016 yli 550 000 oppilasta (*). Kun tähän lisätään mukaan vielä toisen ja kolmannen asteen oppilaat, määrä nouseekin jo melkoiseksi.

Lukujen valossa onkin varsin helppo ymmärtää, miksi koulun alkamisesta kohkataan niin paljon. Ja niin muuten kyllä kohkataan meillä Varpuissakin! Joukossamme on sekä uusia opintoja aloittavia että jatkavia opiskelijoita. Ja onhan meillä porukassa muuten yksi opettajakin!

Kouluelämään syksyllä palaavat bloggaajamme raottavat nyt teille koululaukkujensa sisältöä. Testaahan, osaatko yhdistää oikean kuvan ja tekstin! Oikeat vastaukset löytyvät tietenkin postauksen lopusta.

Yhdistä oikein - suuri koululaukkutesti

Yhdistä Varpubloggaajat ja kuvat toisiinsa. Arvaatko, minkä laukun sisältö kuuluu kellekin? Tutustu ensin laukkujen sisältöihin ja lue sitten Varpujen koulufiilikset. Osaatko yhdistää kaikki kuvat ja tekstit toisiinsa?

(Lopussa oikeat vastaukset, sekä paljastukset bloggaajien henkilöllisyyksistä!)

Laukku 1Laukku 2Laukku 3Laukku 4Laukku 5 Varpu A (Lääketiede)

Aloitan syksyllä viidennen vuoden lääketieteen opinnot, jäljellä siis vielä kaksi vuotta ennen lääkäriksi valmistumista. Takana on ensimmäinen kesä ns. oikeissa töissä lääkärin sijaisena, ja palaan muutaman viikon loman jälkeen jälleen uudella tarmolla ja innokkuudella lukuvuoden pariin. 

Koulureppuni sisältö on yleensä melko käytännöllinen, ja vuosien saatossa se on hioutunut minulle passeliksi. Luento- ja käytännönviikkojen aikana repun sisältö kuitenkin eroaa melko radikaalisti. 

Varpu B (Kuvataide)

Olen syksyllä aloittamassa kuvataiteen opintoja AMK:ssa, erikoistuen valokuvaukseen. Valmistun opintojen lopussa siis kuvataiteilijaksi. Kun tieto kouluun hyväksymisestä tuli, kädet tärisi. Itketti ja hymyilytti samaan aikaan. Unelma toteutui ja se tuntuu vieläkin uskomattoman onnekkaalta asialta.

Kouluun pakkaan mukaan tarpeelliset työvälineet ja jotain, millä pitää luovemmat ajatukset kasassa. Sisältö varmasti muotoutuu vielä paremmin tässä ensimmäisten viikkojen aikana, kun koulumeininki tulee tutummaksi.

Varpu C (Mediajournalismi)

Aloitan kahden viikon päästä mediajournalismin opinnot ja olen vieläkin päästäni pyörällä. Sain tietää kouluun pääsystä aika hiljattain, joten en ole sitä ehtinyt kunnolla sisäistämään. Vaihdan kokonaan alaa! Mediajournalismin jälkeen jatkan ammattikorkeaan ja tähtäimenä on olla kolmen vuoden päästä tuore mediatuottaja. 

Laukkuuni pakkaan itselle tärkeitä tavaroita. Tavaroita, joita oletan tarvitsevani. Luultavasti kaikki ennakkoon hankittu tulee olemaan turhaa ja joudun juoksemaan takaisin kirjakauppaan ensimmäisen koulupäivän päätteeksi. Ja kuten tulee oikeassakin elämässä tapahtumaan - silmälasit unohtuivat. 

Varpu D (Lääketiede)

Aloitan elokuussa viidennen vuoden lääkiksessä. Edessä ovat viimeiset laajat erikoisalat ennen kuudennen vuoden lähinnä kertaavaa opetusta ja alle kahden vuoden päässä häämöttävää valmistumista. Lisäksi edessä on kurssimme suhteen uudenlainen vuosi, koska vitosvuoden ajan 150 hengen kurssimme on jaettuna kahtia niin, että puolet suorittaa syksyllä naistentaudit ja synnytykset ja keväällä lastentaudit, kun taas puolet tekee kurssit päinvastaisessa järjestyksessä. Vuoden ajan emme ole kokonainen Cursus Aureus vaan erilliset Cursukset Mahdollisuus ja Uhka.

Mukaan pakkaan aina pakolliset arjen välttämättömyydet. Riippuen koulupäivän luonteesta, repustani löytyy myös alaani liittyviä tarvikkeita ja vaatteita.

Varpu E (Opettaja)

Palaan täysipäiväisesti kouluun äitiysloman jälkeen, keväällä kävin tekemässä muutamia päiviä silloin tällöin. Syksy ja koko tuleva vuosi jännittää, mutta odotan sitä innolla. Luvassa on uusi koulu (keväällä olen käynyt tutustumassa muutamana kertana, joten kasvot ovat hieman tulleet tutuksi), uudet oppilaat ja uusi tapa työskennellä.

Laukustani löytyy hyvän ja toimivan työpäivän apuvälineitä. Ensimmäisenä päivänä työpaikalle viedään tietenkin työmukavuuteen vaikuttavia asioita, mutta myös päivittäin tarpeellisia välineitä.


Osaatko nyt yhdistää kaikki tekstit ja kuvat toisiinsa?

Mitä löytyy opettajan tai lääketieteen opiskelijan laukusta?Oikeat vastaukset:

Oikeat vastaukset ovat tässä: 1D, 2A, 3C, 4E, 5B


Mutta keitä mahtoivat olla kyseiset bloggaajamme?

Helpoin yhdistelmä taisi olla:

Laukku 4 & Varpu E

Äitiyslomalta palaava luokanopettaja.


Joukkomme opettaja on Rouva Y -blogin Jenni, joka astelee motivoituneena takaisin työelämään. Uudet haasteet ja oppilaat antavat varmasti mielenkiintoa työpäiviin. Kesäkuussa Jenni kertoi syksyn uusista tuulista, kun uusi työpaikka oli varmistunut.

"Peruskoulun uusi opetussuunnitelma on otettu käyttöön äitiyslomani aikana ja se hieman jännittää. Tällä kertaa saan luoda aivan omat käytännöt ja tavat toimia, eikä minun tarvitse jatkaa toisen jalanjäljissä. Kohtaan työparini kanssa reilu 30 reipasta ekaluokkalaista, tohinaa varmasti riittää!"

Tässä tapauksessa puhutaankin työlaukusta, jonne sujahtavat sisäkengät ja työkaapin avain sievässä avainnauhassa, ajanhallintaa helpottava päivyri, muutama kynä, pilli pienten koululaisten huomion saamiseksi, puhelin ja kukkaro sekä huulikiilto.


Tämänkin keksit varmasti helposti:

Laukku 5 & Varpu B

Kuvataideopinnot aloittava valokuvaaja.


Hän on tietenkin Hiekkaleikkejä-blogin Jenni, joka harvoin kulkee minnekään ilman kameraa. Jennin blogista voit lukea esimerkiksi tunnelmia keväisistä pääsykokeista ja siitä, kun hartaasti odotetut kokeiden tulokset saapuivat.

"Syksyltä odotan uusia tuttavuuksia, inspiraatiota, palautetta omasta tekemisestä sekä kaikkea sitä uutta, mitä opiskelu tuo tullessaan."

Koulureppuun pakataan opinnoissa tarpeelliset oma läppäri ja järjestelmäkamera, muistikirja ja kirjoitusvälineet, syksyllä hiipivää flunssaa varten nenäliinoja, kukkaro, puhelin, huulirasva, ponnari sekä kangaskassi (jos repusta loppuu tila).


Entä, arvasitko nämä oikein?

Laukku 1 & Varpu D

Alaansa ihastunut lääkisopiskelija.


Lääkisopiskelijoita on joukossamme kaksin kappalein! Heistä toinen on Krista_llia -blogin Krista, jonka arkeen kuuluu opiskelun lisäksi tällä hetkellä myös lähestyvien häiden suunnittelua ja valmistelua. Krista kirjoittaa kahta blogia, joista Krista_llia painottuu opiskeluun ja opiskelijaelämään. Lääkis-tunnisteen alta blogista löytyykin reilusti tekstejä Kristan tähänastisen opiskeluajan varrelta. Pääsykokeisiin valmistautuville vertaistukea löytyy myös pääsykokeisiin liittyvistä teksteistä.

"Tähän mennessä koko lääkis on ollut nousukiitoa: vuosi vuodelta olen ihastunut enemmän alaani ja siihen uskomattomaan yhteishenkeen, joka lääkiksessä on valloillaan. Minua ei haittaa lainkaan palata kouluun - tutut ihmiset, mutta uudet opittavat asiat odottavat minua!"

Reppuun pakataan avaimet ja lompakko, koulun avaimet ja nimikyltti - mutta myös lähes aina  muistiinpanovälineet. Päivästä riippuen mukana on myös erilaisia alaan liittyviä vaatteita tai tarvikkeita.

Laukku 2 & Varpu A

Kesälomaa lääkärin töissä viettänyt lääketieteen opiskelija.Toinen lääkisopiskelijamme on tietenkin Blue Zone -blogista tuttu Josefina. Blue Zone -blogin upeiden kuvien joukosta löytyy myös asiaa Josefinan opinnoista. Lääkis-tunnisteen alta löydät kaikki koulufiilistelyt. Lue myös, millainen Turku on opiskelukaupunkina lääkisopiskelijan näkökulmasta!

"Tänä vuonna luvassa opiskeluiden suhteen mm. lastentauteja sekä gynekologiaa, mutta ennen kaikkea odotan ylipäänsä uusien asioiden ja taitojen oppimista, tuttuja rutiineja sekä kavereiden kanssa hengailua. Mukavaa palata opintojen pariin!"

Reppuun (jo kolmas Kånken muuten, jos huomasitte) pakataan siis perustarpeet kuten kukkaro, puhelin, huulirasva ja juomapullo. Opiskeluissa käytännön apuna on tietenkin läppäri ja kirjoitusvälineet. Eikä sovi unohtaa aurinkolaseja!

Laukku 3 & Varpu C

Mediajournalistin koulutaipaleelle asteleva alanvaihtaja.


Annu. -blogin Annu lähti toteuttamaan haaveitaan ja vaihtoi alaa täysin uuteen. Hymy on herkässä, sillä nyt on hetki tehdä juuri sitä, mitä rakastaa. Annun blogista voit lukea tunnelmia kouluunpääsystä.

"Uusi koulu jännittää todella paljon. Odotan kuitenkin, että pääsen kokeilemaan kaikkia median aloja ja päättämään, onko sittenkään tuottaja se minun juttuni, vai päädynkö täysin toisenlaiselle tielle. Jännä nähdä. Opiskelin ennen hiusalaa ja olisin valmistunut ensi vuonna parturi-kampaajaksi. Olosuhteiden pakosta kuitenkin aloin etsimään itselleni uutta alaa ja media-ala tuntui itselle luonnollisimmalta vaihtoehdolta. 

Koululaukusta löytyy ainakin muistivihkoja parissakin eri koossa, lukuvuosikalenteri, penaali kirjoitusvälineineen sekä puhelin. Niin, ja ne silmälasit.


Näillä eväillä siis Varpujengin koululaiset aloittelevat syksyään. Tsemppiä ja iloa kaikille koulutaipaleensa aloittaville tai sinne palaaville!


Kilpailu - Varpublogit + Klo Design

Yhteistyössä Klo Designin kanssa, arvomme Facebook-sivullamme Klo Designin kotimaisena tuotantona tehdyn, täällä Suomen Turussa ommellun repun! Reppu on muotoilultaan tyylikäs ja väriltään aina muodissa oleva musta.

Voit osallistua kilpailuun tykkäämällä Varpublogien FB-sivusta ja kommentoimalla BACK TO SCHOOL -julkaisua. Voit kommentissasi esimerkiksi kertoa, kuinka monta sait testistä oikein! Oliko kenties helppo 5/5? Vai kompastuitko matkalla muutaman kanssa? Kilpailuun voi osallistua 14.-31.8.2017.


* Lähde: Tilastokeskus.