Klo Design - turkulaista designia lähituotantona

Yhteistyössä Klo Design

Turkulainen Klo Design on vuonna 2005 perustettu kotimainen vaatemerkki. Alunperin Turun Ammattikorkeakoulun muotoilun opiskelijoiden kouluprojektista liikkeelle lähtenyt yritys on vuosien aikana kehittynyt ja löytänyt oman selkeän suuntansa. Klo Designin mallisto koostuukin tällä hetkellä pääasiassa vaatteista ja asusteista, joista suuri osa valmistetaan Turussa.

Eettisyys, kotimaisuus ja kestävä kulutus.


Klo Designin toimintaperiaatteeseen on vaikea olla ihastumatta. Halu tehdä ajattomia, käyttöä kestäviä tuotteita, jotka toimivat sesongista toiseen. Vaatteita, jotka sopivat niin arkeen kuin juhlaan, iästä riippumatta. Laukkuja, jotka käyvät moneen tyyliin ja ovat käytännöllisiä ja silti kauniita. 


Kotimaista lähituotantoa

Klo:n tuotannosta suuri osa tehdään liikkeen yhteydessä olevassa ompelimossa. Pääosin kankaisiin painetaan kuosit käsin täällä Turussa, jossa kankaat myös leikataan ja ommellaan valmiiksi myyntituotteiksi, kuten repuiksi ja huiveiksi. Osa tuotannosta, kuten nahkatuotteet ja vaatteet, tehdään Liettuassa, johtuen kohtuuttoman suurista minimitilausmääristä, yrityksen koon huomioiden. 

Tekstiilituotteissa käytetään villaa, pellavaa, puuvillaa ja villahuopaa, jotka ovat kaikki 100% uusiutuvia luonnonmateriaaleja. Klo:lle erittäin tärkeää on kotimaisuus sekä mahdollisimman lähellä tehdyt tuotteet ja materiaalit. He kertovatkin sivuillaan hyvin läpinäkyvästi tuotteidensa valmistuksesta ja materiaaleista


Katsetta ja aikaa kestäviä tuotteita

Yksi Klo Designille tärkeistä asioista tuotannossa ja tuotteiden designissa on niiden ajattomuus ja soveltuvuus sesongista riippumatta. Tuotteet tehdään pitkäaikaista käyttöä ajatellen, tukien samalla kestävämpää kulutusta ja kulutuskulttuurin muuttumista. Kun vaatteita ei ole suunniteltu viimeisimpien trendien muottiin ja väreihin, ne kestävät paitsi käyttöä myös aikaa ja sesonginvaihteluita.

On helppo yhtyä yrityksen ajatusmaailmaan kestävästä kulutuksesta. Jos voit hankkia vuosia kestäviä vaatteita ja asusteita, mikset tekisi niin? 
Tuotteet helposti kotiin verkkokaupasta ja kivijalkaliikkeestä

Yrityksellä on oma liiketila ja ompelimo Turussa, mutta tuotteita voi ostaa kätevästi myös verkkokaupan kautta. Näin Klo:n tuotteet ovat saatavilla ympäri Suomen, toimituskulujenkin ollessa vain viisi euroa. Tuotemallisto on monipuolinen ja se kattaa niin erikokoiset laukut, mekot kuin merinovillaiset pipotkin. Suosituimpia tuotteita ovat reput ja mekot, joita löytyy useissa eri kuoseissa ja väreissä.


Mitä kuuluu?

Klo Design työllistää tällä hetkellä kaksi kokopäiväistä työntekijää sekä osa-aikaisia myymälätyöntekijöitä. Kesä on vilkasta aikaa myymälässä, mutta uusia tuotteita valmistuu tasaiseen tahtiin. Halusimme näin syksyn lähestyessä tietää, mitä kuuluu. Eli, mitä kuuluu, Aino ja Eve?
Millainen kesä teillä on ollut? 

Kesä on ollut työntäyteinen, mutta kiva ja inspiroiva. Kesäaika on meille vuoden kiireisin sesonki, ja meillä tehdään töitä silloin kuin muut lomailevat. Kesällä on palkitsevaa huomata, että tuotteistamme pidetään ja niille on kysyntää.  Tuotteitamme ostavat kesäaikaan erityisesti Turussa vierailevat turistit, jotka haluavat täältä mukaansa jotain paikallista. Oman kaupan lisäksi olemme nyt kesällä käyneet myymässä mm. Pori Jazzeilla, ja pitäneet kesäkauppaa neljän muun paikallisen yrityksen kanssa Naantalissa.

Kesäkausi on vasta lopuillaan, mutta katseet luonnollisesti suunnattu jo pitkälle tulevaan. Mitä syksy ja joulunaika tuo tullessaan Klo Designille?

Alkusyksy menee rauhoittuessa kiireisen kesän jälkeen. Turistit lähtevät, meillä hiljenee, ja on taas aikaa suunnitella rauhassa tulevaa tuotantoa. Syyskuu vedetään henkeä ja suunnitellaan tulevaa. Syyskuun lopulla alkaa joulutuotannon valmistus ja uusia tuotteita valmistetaan koko loka- ja marraskuun ajan. Samalla kuitenkin suuntaamme katseet jo ensi kevääseen, ja tällä hetkellä valmistamme myös protoja ensi kevättä varten.

Onko lähiaikoina tulossa uusia kuoseja tai tuotteita?

Nyt jouluksi on tulossa Dani Aavisen suositusta Turbulenssi -kuosista uusi väri, joka tulee näyttäytymään niin repuissa, kasseissa kuin pussukoissakin. Myös vaatteisiin on tulossa uusia värejä vielä tänä syksynä.

Kuosien tekeminen ja niiden valmistusprosessi piirroksesta kankaalle on pitkäaikaisempi prosessi, ja meiltä tuli uusi Aalto-kuosi nyt keväällä. Tästä syystä syksyksi ei uutta kuosia tule, mutta ensi vuonna varmasti tulee. Ideoita ja luonnoksia kuoseista on  jo odottelemassa.

Teemme tällä hetkellä protoja myös uudesta ekologisesta materiaalista, josta olemme molemmat todella innoissamme. Jos materiaali saadaan toimimaan, syntyy ensimmäisiä uusia tuotteita uudesta materiaalista jo jouluksi. 

Kiitos Klo Designille, että pääsimme vierailulle!

PS. Ylläolevassa kuvassakin taka-alalla näkyvän mustan repun arvontaan voit osallistua 31.8.2017 asti Varpublogien Facebook-sivulla. Jos arpaonni ei osu kohdalle, löydät samaisen repun myös verkkokaupasta.

Klo Designin kivijalkaliike sijaitsee Turussa Fortuna-korttelissa, Läntinen Rantakatu 13 A, 20100 Turku. 

Teksti ja kuvat: Jenni Laaksonen