Kuusiston linnanrauniot ja taidekartano - Kesälomalla Turussa

Kesälomalla Turussa -juttusarjamme vierailee tällä kertaa Turun rajojen ulkopuolella, kun teemme pienen tutkimusretken Kaarinaan. Kuusiston vanha keskiaikainen Piispanlinna on jo historiaa, mutta linnanraunioilla voi tehdä aikamatkailua edelleenkin. Lähistöllä sijaitseva Taidekartano taas tarjoaa kävijöilleen taidetta, tunnelmallisessa miljöössä.


Historiasta ja kulttuurista kiinnostuneille tutkimusmatkailijoille oiva vierailupaikka on Kaarinan Kuusisto. Siellä sijaitsee sekä vanhan keskiaikaisen Piispanlinnan rauniot että idyllinen Taidekartano. Kohteet sopivat niin historiasta kiinnostuneille, retkeilijöille kuin taiteen ystävillekin. 

Kuusiston linnanrauniot

Kaarinan Kuusistossa tiedetään oleskelleen piispoja jo 1200-luvun lopusta. Varsinaisen kivisen linnan rakentaminen aloitettiin 1300-luvulla. Piispanlinna rakennettiin Suomen katolisen kirkon piispojen turvapaikaksi ja residenssiksi, ja sen loistokausi oli erityisesti 1400-luvulla, jolloin Turun piispa Maunu II Tavasti oli virassa ja rakennuttikin tiedettävästi suurimman osan linnasta.

Linnaa ehti isännöidä useampi piispa, ja vuoden ajan tanskalaisetkin, kunnes Kustaa Vaasa valtasi linnan 1523 ja antoi purkutuomion uskonpuhdistuksen aikana 1528. Linnan kiviä on käytetty ainakin Turun linnan ja Piikkiön kirkon rakentamisessa. (lähde: luontoon.fi)

Nyt linnanraunioilla voi käydä ihastelemassa vanhoja rakenteita, joihin luonto tekee omaa jälkeään. Vaikka linna onkin purettu, on siitä jäljellä edelleen vaikuttavia seinämiä.

Oiva retkeilypaikka

Kuusiston linnan alue on mainio paikka retkille. Veden äärellä sijaitsevalle alueelle voi saapua niin autolla kuin veneelläkin, pyöräilyä ja muita vaihtoehtoja unohtamatta. Esteetön tämä kohde ei täysin ole, mutta alueen kyllä pystyy kiertämään ympäri sen reunoilla kulkevaa hiekkatietä pitkin. Lähiympäristössä on myös penkit ja grilli, eväidensyöntihetkeä varten.


Taidekartano

Hieman ennen linnanraunioita, tulee tiellä vastaan upea Kuusiston Taidekartano. Se on ollut voimissaan jo keskiajalla, jolloin kartano huolehti Kuusiston linnan omavaraisuudesta. Sen aikaisia rakennuksia ei kuitenkaan ole enää jäljellä.

Nykyinen kartanon päärakennus on rakennettu 1700-luvun alkupuoliskolla, jolloin se toimi everstinvirkarakennuksena. Se on yksi Suomen vanhimmista säilyneistä puisista asuinrakennuksista. Vuosien saatossa kartano on ollut huonokuntoisuutensa takia purku-uhan alla useammankin kerran. Kartano siirtyi 1977 Museoviraston haltuun, jolloin se niin ikään oli erittäin huonossa kunnossa, ja purku-uhan alla. Tuolloin sen katsottiin kuitenkin olevan kulttuurihistoriallisesti liian arvokas purettavaksi, joten kartano kunnostettiin 1800-luvun alun mukaiseen ulkoasuun.Nyt kartanossa voi vierailla ja kesäisin tutustua myös vaihtuviin taidenäyttelyihin. Tänä kesänä on jo kartanon viides näyttelykesä. Vanha kartanomiljöö on upea ja tutustumisen arvoinen toki kyllä ilman taidettakin. Mutta paikan päälle kannattaa siis mennä monestakin eri syystä!

Kartanossa toimii myös kesäkahvila, joka on tänä kesänä avoinna 28.9.2017 asti. Tarjolla on sekä suolaisia että makeita leipomuksia. Kahvila (sekä näyttelytilat) on auki klo 13-19, mutta perjantaisin suljettu.


LUE LISÄÄ BLOGEISTAMME:

Hiekkaleikkejä-blogin jengi kävi koko perheen voimin tutustumassa raunioihin. Perheen pienin oli erityisen innoissaan. Miten paikka soveltuu lapsiperheen retkille? Samalla perhe kävi ensimmäistä kertaa tutustumassa Taidekartanoon ja ihastui sen sisätilojen väreihin ikihyviksi.

Onnen Säikeitä -blogissa tehtiin keväällä reissu raunioille, mutta sää taisikin yllättää retkeilijän. Kuinkakohan retki sujui?Kuusiston piispanlinnan rauniot löytyvät osoitteesta Linnanrauniontie 634, Kaarina. Auton voi jättää aivan linnan kupeeseen parkkipaikka-alueelle. Kuusiston Taidekartano ja sen oma parkkipaikka tulevat vastaan hieman aiemmin, osoitteesta Linnanrauniontie 577, Kaarina. Kartanon kesäkahvila ja näyttelyt avoinna klo 13-19, perjantaisin suljettu. Näyttelytiloihin maksuton sisäänpääsy.