4 antoisaa tapaa nauttia taiteesta

Onko taideteoksiin vaikea saada tarttumapintaa? Osaisitko itsekin tehdä samanlaisen? Miten sinä nautit taiteesta? Käytkö katsomassa näyttelyitä? Käytkö yksin vai kaverien kanssa? 

Taidenäyttelyt herättävät ihmisissä yleensä tunteita. Niin positiivisia kuin negatiivisia.  Moni saattaa myös kokea taiteen etäisenä ja vaikeasti lähestyttävänä. 


Keskimäärin taideteoksia ei näyttelyssä katsota kovin montaa sekuntia. Se kuitenkin on monesti syy, miksi taideteokset eivät välttämättä herätä suuria tunteita. Kokosimme nyt vinkit siitä, millä tavoin voit antautua taiteen vietäväksi ja nauttia siitä täysin rinnoin.

1. Varaa opastettu kierros tai mene yleisöopastukselle.

Teoksista saa paljon enemmän irti, kun opas kertoo taustatietoja näyttelyn taiteilijoista tai teoksista. Taidetta on helpompi ymmärtää, kun tietää lähtökohdat ja tekijän taustat, sen ajan historian. Monissa taidemuseoissa on säännöllisesti yleisöopastuksia ja ryhmille voi varata täysin oman opastuksen edulliseen hintaan.

2. Ota kaveri mukaan ja keskustelkaa teoksista.

Sen lisäksi, että se kaveri varmasti erittäin monesti on mukana, yhdistäkää voimanne vielä verbaalisesti! Katsokaa teoksia aina lyhyt hetki ja kertokaa toisillenne, millaisia tunteita ne teissä herättävät. Keskustelkaa, millaisia ajatuksia teos kuljettaa mieleen. Pohtikaa, millaista elämä oli teoksen tekemisen aikaan ja miettikää, miten se näkyy teoksessa.

3. Mene yksin ja havainnoi omia tuntemuksiasi.

Millaisia tunteita taideteokset sinussa herättävät? Katso teoksia ja kuuntele itseäsi. Inhottaako? Ihastuttaako? Vihastuttaako? Kysy itseltäsi miksi. Yritä löytää se syy tai tekijä, joka laukaisee sinussa tunnereaktion. Älä tyydy pelkkään tunteeseen, vaan selitä itsellesi miksi.

4. Kasaa ryhmä ystäviä tai työkavereita ja varaa VTS-istunto.

Turussa Aboa Vetus & Ars Nova on siitä ihana paikka, että sieltä voi tavallisen opastuksen lisäksi varata mielenkiintoisen VTS-istunnon. Kyseessä on melko uusi taiteeseen tutustumisen muoto, joka sopii kaikille. Visual Thinking Strategies, eli VTS, on tiivistettynä ryhmäistunto, jossa vietetään pitkä aika valitun taideteoksen edessä, keskustellen siitä, mitä kuvassa nähdään. Bloggaajamme pääsivät kokeilemaan VTS:ää ja tunnelmat jälkeenpäin olivat erityisen positiivisia ja voimaantuneita:

"Näin jälkeenpäin ajatellen VTS muistutti paljon mindfulnessia."

"Miten ihmeessä minä istun tähän yhtälöön, koska kokemukseni taiteesta ja taiteen tulkinnasta on hyvin lähellä nollaa?"

"Omien mielikuvien, ajatusten ja tulkintojen ääneen sanominen jännitti. Mitäköhän nuo muut ajattelevat, kun sanon näin?"Kesä on mahtavaa aikaa kiertää erilaisia taidenäyttelyitä ja museoita. Tänä kesänä Aboa Vetus & Ars Novassa voi nauttia suomalaisesta valokuvataiteesta. Minän teatteri -näyttely esittelee 10 suomalaisen valokuvataiteilijan teoksia. Näyttelyssä mukanaolevien taiteilijoiden tekemisen lähtökohtana on pitkään ollut oman itsensä kuvaaminen. Mukana on varmasti monelle tuttujakin taiteilijoita, kuten Aino Kannisto, Elina Brotherus ja Iiu Susiraja.

Museokävijöille on myös kesän ajan instagram-kilpailu #AVANselfie, jossa on viikottain vaihtuva omakuvateema. Ensimmäisiä omakuvia on jo palkittukin!

Lisätietoa Aboa Vetus & Ars Novan opastuskierroksista voit lukea heidän sivuiltaan.