Virvon varvon – pääsiäisen helpot koristeluideat

Huomenna on palmusunnuntai. Se päivä kun ovikellon soidessa oven takana ovat pienet virpojat vitsojensa kanssa. Virpomisessa, sellaisena kuin nyt sen tunnemme, yhdistyvät niin länsisuomalainen makeisten keruu nuuttipukin päivänä, pohjalainen pääsiäistrulliperinne kuin itäsuomalainen virpomisperinne, eli onnen ja terveyden toivottaminen.

Pajunoksissa on vanhan kansa mukaan taikavoimaa ja oksia heilutellaan ja koristellaankin laajasti pohjoismaissa, ajankohdan vaihdellessa laskiaisesta pääsiäiseen.


Pääsiäisen koristeet kuosiin

Pajunoksat, rairuoho, tipuset, höyhenet ja munien maalaus sekä pirteät värit...mistä aloittaisi? Pääsiäiseen on vielä viikko aikaa, mutta valmistelut kannattaa aloittaa jo nyt. Vaikkapa varautumalla trullien vierailuun ja vaikka noidat eivät kävisikään, voit aina antaa herkut palkaksi itsellesi. Pääsiäisen must have -juttuja ovat juuri mainitut pajunoksat, rairuoho ja pääsiäiskukat sekä tietenkin pääsiäismunat.

Pajunoksien koristelussa vain luovuus on rajana. 80- ja 90-lukujen lasten nostalgiaa ovat kreppipapereista taitetut haitarit ja kukat sekä piipunrassit. Tämän päivän lapsilla näyttäisi olevan käytössään myös laajempaa repertuaaria ja lähimarketeistakin löydät mitä hienoimpia koristemunia ja upeita höyheniä aina tyylikkäistä mustavalkoisista iloisiin pastellisävyihin. 

Rairuoho tulisi laittaa kasvamaan viimeistään palmusunnuntaina, jotta se ehtii vihertää pääsiäiseksi. Rairuohon lisäksi nykyään suositaan myös ohraa, joka kasvaa hieman nopeammin. Kylväessäsi rairuohon tai ohran, ethän painele multaa liian tiiviiksi purkkiin, kylvä runsaasti siemeniä. Kastele ja peitä purkki tuorekelmulla. Poista kelmu kun siemenet alkavat itää. Varmista, että multa on koko ajan kosteaa.

Pääsiäiskukkien aatelia edustaa tietenkin keltainen narsissi, mutta yhtä ehdoton kevätkukka on myös tulppaani. Kokoa kaunis pääsiäiskimppu yhdistelmällä leikkonarsisseja, eri värisiä tulppaaneja ja pajunoksia maljakkoon. 

Suklaamunien klassikko on Mignon-muna eli aitoon kananmunankuoreen valmistettu suklaaherkku. Värikkäät suklaamunat toimivat koristeina sellaisenaan ja mikä parasta, näitä koristeita ei tarvitse säästää vuodeksi kaappiin vaan tarjolle laitettuna ne häviävät pitkinä pääsiäisen pyhinä kuin itsestään. Tiesitkö, että muna symboloi luonnon heräämistä?


"Virvon varvon, tuoreeks terveeks, tulevaks vuuveks. 
Isännälle ikää pitkää, emännälle perää leveää..."


Virpomislorut

Menneinä aikoina virvottiin talon isännälle pitkää ikää ja emännälle perää leveää. Tänä päivänä saattaisi jäädä virpojalta palkka saamatta vaikka kuinka olisi kaunis vitsa. Virpomisloruissa on ollut aluekohtaisia eroja, mutta nykyään joka puolella Suomea virvotaan jo kaikille tutuksi tulleella, yhteisellä virpomislorulla: "Virvon varvon, tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks, vitsa sulle, palkka mulle."

Onko sinulla hauska virpomismuisto lapsuudesta? Kerro se meille some-kanavissamme!