Maatalousmuseo Sarka Loimaalla

Suomen maatalousmuseo Sarka on maatalousalan erikoismuseo. Sarka sijaitsee Loimaalla Valtatie 9 varrella, Turun ja Tampereen välimaastossa. Tämä museokohde sopii koko perheelle ja on mielenkiintoinen läpileikkaus maatalouden historiaan ja sen kehittymiseen kivikaudelta nykypäivään.Maatalousmuseo Sarka on Suomen maatalousmuseosäätiön hallinnoima. Museon perustamisesta Loimaalle tehtiin aloite jo 1970-luvulla. Museo kuitenkin on melko uusi, sillä ovet yleisölle avattiin ensimmäistä kertaa kesällä 2005. Nyt museo lähentelee teini-ikäänsä, ja on toiminnaltaan varsin vireä erilaisine tapahtumineen ja lounas-kahviloineen.

Sarka on laaja kokonaisuus, joka koostuu sekä pysyvistä että vaihtuvista näyttelyistä. Varsinaisen museorakennuksen lisäksi Sarkaan kuuluu lisärakennus sekä laaja ulkoalue, jossa voi kesäaikaan nähdä eläimiä sekä tutustua erilaisiin hirsilatoihin.

Monipuolinen ja kattava näyttely

Museon pysyvä perusnäyttely vaihtui juuri vuonna 2016. Tämänhetkinen näyttely on nimeltään Maatalouden aika. Se vie museokävijän aikamatkalle 3000 vuoden taa ja kuljettaa hiljalleen nykypäivään. Näyttelyssä käydään kattavasti läpi maatalouden erilaisia vaiheita ja viljelyn tapoja. Kävijä saa halutessaan laajan informaatioannoksen näyttelyn seinillä roikkuvista tekstitauluista. Näyttelyn kävijä näkee heti ovesta sisään astuessaan vitriinissä olevan pienen jyvän akanan.

"Jyvästä kaikki alkaa."

Sarka on museona lämminhenkinen ja kotoisa. Se on helppo kohde monenikäiselle ja -taustaiselle kävijälle. Olit sitten maatilan kasvatti tai paljasjalkainen kaupunkilainen, tarjoaa museon näyttely varmasti paljon mielenkiintoista tutkittavaa.
Perusnäyttelyn lisäksi museon lisärakennuksesta löytyy Koneista voimaa! -näyttely, jossa on esillä suomalaisia maatalouden työkoneita. Museon ulkoalueella taas on kahdeksan eri-ikäistä hirsilatoa. Eri puolilta Suomea siirretyt ladot ovat jokainen omanlaisensa rakenteen ja muotonsa osalta. Kesäaikaan ulkoalueilla asustelee myös kotieläimiä, jotka ovat varmasti lasten suosikkeja.

Koko perheen museokohde

Sarka on mainio museo, joka sopii loistavasti myös lapsivieraille. Näyttelyssä on huomioitu pienet uteliaat silmät ja kätöset. Lapset voivat tutustua muun muassa siihen, millaisilla leluilla ennen vanhaan leikittiin. Näyttelyssä on myös lukuisia aktivoivia painikkeita erilaisin toiminnoin sekä näyttöjä, joita voi tutkia ja seurata. Kesällä avoinna on myös Lasten piha, jossa voi vaikka ajaa polkutraktoreilla.

Sarka on matalan kynnyksen museokohde lapsiperheille. Museossa on paljon sallittua ja mielenkiintoista tekemistä lapsille. Se on myös hyvä maatalouden historiatiedon kerryttämispaikka varttuneemmille nuorille. Museon realistiset arkipäivän kuvaukset antavat kosketuspintaa menneeseen aikaan ja aikahyppy 1800-luvulle jää varmasti monelle mieleen.
Maatalousmuseo Sarka avoinna huhtikuusta syyskuuhun joka päivä klo 10-17, lokakuusta maaliskuuhun ti-su klo 10-17. Pääsylippujen ajantasaiset hinnat (ja aukioloajat) museon omilla sivuilla. Sarka on myös museokorttikohde. Museo sijaitsee Valtatie 9 varrella, hyvien kulkuyhteyksien päässä.