5 +1 vinkkiä varsinaissuomalaiseen hyggeen

Hyggestä on puhuttu jo jonkun aikaa, mutta ilmiönähän se on melko vanha. Termi itsessään taasen suomen puhekielessä tuoreehko. Tanskalaiset ovat experttejä jo pitkän ajan takaa, mutta kyllä meiltä varsinaissuomalaisiltakin hyggeä elämäntyyliä löytyy! Jos hyggeily tuntuu aluksi hankalalta tai vaikealta, nappaa tästä vinkit talteen, niin voit nauttia siitä hiukan hyggemmästä laifstailista.

Mitä on hygge?

"Hygge on kiireetöntä nautiskelua tunnelmasta, onnellisesti yksin tai ystävien kanssa."
Hygge on hyvää oloa ja mukavuutta.Varsinaissuomalainen on hyggen taituri. Nappaa vinkit talteen ja ole ihan muina hyggeinä!


1. Villasukat

Villasukat kuuluvat varsinaissuomalaisen vaatekaappiin. Täällä päin Suomea niihin voi nimittäin tukeutua vakaasti ympäri vuoden. Villasukkien määrässä vara ei venettä kaada, eikä edes keinuta. Kun juhannuksen erottaa joulusta vain kalenterin ja päivän pituuden avulla, nousee villasukkien hygge-arvo ihan omaan luokkaansa. 

2. Saaristolaisleipä

Hyggeen kuuluu tietenkin itse tekeminen. Leivän leipomisella on pitkät perinteet, joita täytyy kotikeittiössäkin vaalia. Varsinaissuomalaisten häiden ja juhlien tarjoilujen kehuttu ruoka on yleensä varsinkin saaristolaisleipä. Maukas leipä sopii yhtä hyvin niin arkeen kuin juhlaan. Tätä leipää luullaan monesti vaikeatekoiseksi. Se kuitenkin on hyvinkin vähätöinen ja helppotekoinen, ja täten myös oiva hyggeilyyn. Pitkä paistoaika luo kotiin juuri oikeanlaista aikaansaavaa ja nautinnollista fiilistä, kun leivän kypsymistä voi seurailla verkkaiseen tahtiin, rentoutuen samaan aikaan sohvalla.

3. Turkulainen design

Koti on hyggen sydän. Viihtyisä asumus, jossa silmä lepää, antaa hyggelle aivan uudenlaisen merkityksen. Korista kotisi hyvän mielen asioilla ja valitse ennen kaikkea mukavuutta. Turusta ovat muuten lähtöisin useat laadukkaat design-tuotteet kotiin ja sisustukseen. Niinpä kunnon varsinaissuomalainen osaakin arvostaa paikallista muotoilua ja vaalii kodissaan inspiroivia tuotemerkkejä kuten Saana ja Olli, KUI Design ja BEdesign.

4. Puutarhanhoito

Olemme varsinaisia viherpeukaloita ja Arno Kasvin jalanjäljissä nautimmekin laittaa pihaa ja parveketta kesäkuntoon. Käymme keväisin puutarhamessuilla valmistautumassa kesän tuloon. Odotamme, että paikallisten myymälöiden kesäpihat aukeavat ja sankoin joukoin vaellamme valitsemaan kasveja ja kukkia, jotka iskemme alkukesästä multaan. Viherpeukalointi on hyggeä parhaimmillaan, siinä kun yhdistyvät kätevästi itse tekeminen ja mindfulness.

5. Kalliomaisemat

Varsinaissuomalainen pääsee varsinkin saaristossa nauttimaan upeista näkymistä. Kalliot ja aava meri tarjoavat tunnelmallista Myrskyluodon Maija -hetkeä sitä kaipaavalle. Kalliolla istuskelu on myös äärimmäisen rentouttavaa, ja villasukat jalassa saaristolaisleipää mutustaen, hyggeä parhaimmillaan. Kasvoille kipakasti tuivertava tuuli pitää mielen virkeänä ja selkeyttää ajatuksia. Vuoden paras hyggeteko itsellesi on päiväretki luonnonrauhaan.

Bonusvinkki:

Me varsinaissuomalaiset tunnetusti olemme vähäsanaista sakkia. Tai niin ne väittävät. Kuitenkin sosiaalisuus on myös iso osa hyggeilyä. Niinpä hyggen nimissä kannattaa kutsua kaverit kylään, ja pitää pienet illanistujaiset vastasisustetulla parvekkeella tai terassilla. Istuskella vain yhdessä ja nauttia siitä, kun ihmiset eivät pelkää hiljaisia hetkiä. Varsinaissuomalaisena sinä nimittäin ymmärrät, mitä on sanaton yhteys.


Nämä vinkit ovat ihan perus aloittelijatason hyggeä, joten sopivat kaikille. Hyggen kanssa voi aloitella varovasti pienillä annoksilla ja lisätä hyggeilyä sitä mukaa kuin se tuntuu sopivalta. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että hygge kuuluu meille jokaiselle!